пʼятницю, 4 вересня 2015 р.

бібліотека-філія с.Штунь

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

Обласний онлайн-конкурс "Найкращий куточок Волині"

"Найкраще село - Штунь"

Пікула Дарина
11 років учениця 5 класу
Штунської ЗОШ І-ІІІ ступеня
Село Штунь, що в Любомльському районі – найкращий куточок на Волині. Засноване в ХІІІ столітті, назва – монголо-татарського походження, означає «укріплення».
         Найгарнішою спорудою в селі є храм Івана Богослова, побудований в 1777 році і відноситься до пам'яток архітектури. Пізніше, в 1867 році, поряд з церквою постала й дзвіниця.

         В центрі, на перехресті доріг, встановлено оберіг села – хрест. В Штуні гарне, двоповерхове приміщення школи, навколо якого квітнуть яскраві клумби.

         Недалеко від школи потопає в зелені ще один двоповерховий будинок, в якому знаходяться сільська рада, будинок культури, бібліотека. Також в селі є фельдшерсько-акушерський пункт, п’ять магазинів, ошатний дитячий садок – будівля для найменших жителів.

         Неподалік від будинку культури виблискує, оточений кущами верболозу, ставок. На цій водоймі виводять своє потомство дикі качки, гордовито походжають довгоногі чаплі, облюбувало його й сімейство білих лебедів, а місцеві рибалки ще вдосвіта приходять сюди ловити рибу з вудками.

         Воїнам, що полягли в Другій Світовій війні, захищаючи наше село від окупантів,  нащадки віддячили обеліском пам’яті, що височить у центрі села. Кожного року на день Перемоги тут поіменно згадують полеглих солдатів.

         За селом синьою стрічкою в’ється річка Неретва, далі – густою стіною обступив село ліс, де влітку так багато грибів і ягід. Село Штунь, за теплої пори, все в мереживі зелених садів, барвистих квітів. А ще село полюбилось лелекам, котрі кожного року несуть на своїх крилах весну.

Біля села, на зеленій травичці випасають коней, ще далі, поміж верболозів,  пасуться корови. В пахучому різнотрав’ї  загубились різнокольорові невеличкі будиночки бджіл – вулики. Трудяться  бджілки, збираючи мед, такі ж працьовиті живуть в селі Штунь люди.
     

   

Немає коментарів:

Дописати коментар