понеділок, 12 квітня 2021 р.

Казки написані серцем...

                                                             

                                                             Пишучи казку, я жила мріями моїх героїв....
                                                            Я вкладала в неї всі почуття,спогади,думки,розмисли.
                                                                                                         О.Іваненко

         13 квітня ми відзначаємо 115 річницю від дня народження української письменниці,казкарки Оксани Дмитрівни Іваненко.

           Народилася майбутня письменниця Оксана Іваненко 13 квітня 1906 року в Полтаві.Її мати працювала вчителькою в дитячому притулку.Батько був редактором газети (пізніше - вчителем мови і літератури),тому слова "коректура", "верстки" увійшли в життя дівчинки з перших кроків. У шість років Оксана вже сама видавала журнал для дітей "Гриб" ,"передплатна вартість" якого - два аркуші паперу.

         З дитинства дівчинка захоплювалась літературою : "У нас  була велика бібліотека.Бібліотека містилась в маленькій літній кімнаті, і щоліта ми з братом починали її впорядковувати, але поринали в читання...., і тому так нам і не вдалося її упорядкувати. Бібліотека - це було наше володіння."

      Своє перше оповідання  "До царя"опублікувала письменниця в журналі "Червоні діти" (1925), а перша книжка для дітей "Майка та жабка" була надрукована в 1930 році. Від тоді вийшло в світ близько 50 книжок для юних читачів. Оксана Іваненко відома як автор казок ( "Великі очі", "Чудесна квітка" ,"Три бажання" та  інші).ЇЇ книга "Маленьким про великого Тараса" (1963) доступно розповідає дітям про Кобзаря, а також популяризує його поезію.

      Твори письменниці виховують у дітей любов до рідного краю,до людей праці,допомагають пізнавати життя,розуміти красу природи.

                      ЗАВІТАЙ В БІБЛІОТЕКУ ! ЗАВІТАЙ ТА  ПРОЧИТАЙ....


      

Немає коментарів:

Дописати коментар